Pomorski odjel
MICROMET project workshop

MICROMET project workshop

On June 13, 2024, a workshop that is part of the MICROMET project was organized at the University of Zadar.
The workshop was part of the activities in Work Package 2 - Short learning programmes in the maritime industry. The aim of the workshop was to identify reasons for introducing new short learning programmes and map competencies lacking to perform jobs on board passanger ships, LNG carriers, and tankers. Experts from the maritime industry, including masters and chief officers, representatives from shipping companies, maritime faculties, maritime training centers, harbormaster’s office, as well as project partners, participated in the workshop.

Pročitaj više
MICROMET project workshop
MICROMET project meeting in Barcelona

MICROMET project meeting in Barcelona

On the 6th and 7th of June 2024, project partners met for a two-day meeting in Barcelona. The meeting was held at the Facultat de Nautica de Barcelona, with the possibility of online participation. The meeting was thematically structured around upcoming key efforts in the project. Project progress, activities in Work Package 2, and upcoming key efforts in Work Package 3 were analyzed during the meeting. This approach ensures that partners' efforts are effectively directed towards activities in work packages that require the most attention and assistance in the respective stages of the project. Additionally, the Quality Assurance Committee Report, Project Steering Committee Report, and Project Management Board Report were discussed.

Pročitaj više
MICROMET project meeting in Barcelona
Projekt E-NAUT

Projekt E-NAUT

Od 4. – 8. Lipnja 2024., sudenti diplomskog studija Antonio Ćurković i Lovre Marfat su sudjelovali na The 10th International Conference on Maritime Transport  (MT’24) u Barceloni. Studenti su na konferenciji prezentirali rezultate istraživanja koji su dio projekta Stjecanje STCW kompetencija u studijskim programima nautičkog smjera primjenom e-učenja i učenja na daljinu.

Pročitaj više
Projekt E-NAUT
Terenska nastava, posjet Tankerske plovidbe d.d. Zadar

Terenska nastava, posjet Tankerske plovidbe d.d. Zadar

"U sklopu kolegija "Upravljanje ljudskim potencijalima u pomorstvu" 6. svibnja 2024.g. studenti diplomskog studija "Organizacija u pomorstvu" na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru pod vodstvom višeg asistenta Šime Vučetića posjetili su upravnu zgradu  Tankerske plovidbe d.d. Zadar. Studente je na početku pozdravio Voditelj odjela ljudskih potencijala gosp. John Karavanić te zaželio ugodan boravak. Nakon pozdravnih riječi u pratnji gosp. Luke Mišića i kapetana Željka Zankia studenti su imali priliku upoznati se s poslovanjem kadrovskog odjela, odjela komercijale i tehničko-sigurnosnog odjela. Studenti su postavili brojna pitanja, a najviše ih je zanimalo što ih očekuje pri prvom ukrcaju na brod te mogućnosti napredovanja u struci. Na samom kraju je istaknuta važnost ovakvih događanja i iskazana želja za ponovnim posjetom s obije strane. Nakon dvosatnog boravka studenata Tankerska d.d. Zadar je priredila malu zakusku i simboličku poklon vrećicu. U ime Pročelnika Pomorskog odjela izv.prof.dr.sc. Luke Grbića i cijelog nastavnog osoblja još jednom se zahvaljujemo Tankerskoj plovidbi d.d. Zadar na susretljivosti i suradnji." 

Pročitaj više
Terenska nastava, posjet Tankerske plovidbe d.d. Zadar
Besplatna škola jedrenja za studente

Besplatna škola jedrenja za studente


Pozivamo studente vedrog duha i dobre volje na besplatni početni tečaj škole jedrenja. Predhodno iskustvo nije potrebno. Kroz tjedan druženja u jedriličarskom klubu Uskok ćemo Vam pokazati osnove jedrenja i znanja o moru.

Ovo ljeto škola jedrenja se održava u dva termina:    
    15. - 19. srpnja 2024.
    22. - 26. srpnja 2024.

Svako popodne, od ponedjeljka do petka u Jedriličarskom klubu Uskok je na rasporedu:    
    15:00 Teorijska nastava
    16:00 Opremanje jedrilica i jedrenje
    18:00 Povratak u lučicu i raspremanje
    19:00 Druženje u klubu

PRIJAVI SE

Pročitaj više
Besplatna škola jedrenja za studente
Obilježavanje Međunarodnog dana žena u pomorstvu i Europskog dana pomorstva

Obilježavanje Međunarodnog dana žena u pomorstvu i Europskog dana pomorstva

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana žena u pomorstvu i Europskog dana pomorstva vodstvo Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru u utorak, 21. svibnja 2024.g. položilo je vijenac i zapalilo svijeću kod spomenika stradalim mornarima u Zadru. Na samom otvaranju u prepunoj dvorani Pomorskog odjela najprije je sve prisutne pozdravio Pročelnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru izv.prof.dr.sc. Luka Grabić te naglasio važnost žena u pomorskoj industriji kao i važnost obilježavanja ovakvog događanja. Nakon toga, održana je panel rasprava na temu: "Zadovoljstvo i motivacija pomoraca na brodu – nove generacije na tržištu rada". Moderator je bio Šime Vučetić viši asistent na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru, dok su kao panelisti sudelovali: Nina Kostović, treća časnica palube i asistentica na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru, Ana Slišković, redovita profesorica na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru, Vinko Pavić, zapovjednik broda i asistent na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru, Franka Birin, studentica prijediplomskog studija Nautika i tehnologija pomorskog prometa na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru, Dorotea Zec, zamjenica glavnog tajnika Sindikata Pomoraca Hrvatske i Luka Krpina, zapovjednik broda i manager za posadu broda u Tankerskoj plovidbi d.d. Zadar. Za kraj svoje iskustvo i svoju priču žene u pomorstvu ispričala nam je Marcela Vugdelija, treća časnica stroja na Tankerskoj plovidbi d.d. Zadar. Studenti i posjetitelji aktivno su i sa zanimanjem pratili ovu manifestaciju te su postavljali brojna zanimljiva pitanja. Zaključno je rečeno kako su ovakva događanja potrebna te ih je poželjno održavati i u budućnosti. Kako bi sve proteklo u znaku žena i mora pobrinula se klapa Anima maris koja je izvela dvije pjesme: Plavi putevi mora i More snova

Pročitaj više
Obilježavanje Međunarodnog dana žena u pomorstvu i Europskog dana pomorstva
Izložba starih pomorskih karata i plovidbenih priručnika 23. svibnja

Izložba starih pomorskih karata i plovidbenih priručnika 23. svibnja

Tijekom 23. i 24. svibnja 2024. godine u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru i online održavat će se međunarodna znanstvena konferencija EARLY MODERN NAUTICAL CHARTS: INFORMATION SOURCES, NAVIGATION MEANS AND COMMUNICATION MEDIA, koju organiziraju Sveučilište u Zadru i Hrvatsko kartografsko društvo.

Konferencija je dio istraživačkog projekta IP-2020-02-5339 Ranonovovjekovne pomorske karte Jadranskog mora: izvor spoznaja, sredstvo navigacije i medij komunikacije (NACHAS) koji financira Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ).

U sklopu konferencije održat će se i izložba starih pomorskih karata i plovidbenih priručnika pod naslovom NAVIGATION USING IMAGES AND WRITINGS / NAVIGACIJA POMOĆU SLIKA I ZAPISA u suorganizaciji Državnog arhiva u Zadru i Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru. Izložba će biti otvorena u četvrtak 23. svibnja 2024. u 19:00 i bit će otvorena za javnost tjedan dana.

Pročitaj više
Izložba starih pomorskih karata i plovidbenih priručnika 23. svibnja
Klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora

Klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora

Nakon četiri godine uspješnog održavanja znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem "Klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora" na Krku, ovogodišnje izdanje seli se u grad Zadar!  Ove godine, naglasak je na interdisciplinarnom pristupu razmatranju prilagodbi, mjera i dobrih praksi u rješavanju problema izazvanih klimatskim promjenama, naročito s aspekta zaštite i očuvanja morskih ekosustava. Skup će se sastojati od plenarnih predavanja, usmenih i posterskih izlaganja iz područja prirodnih, biotehničkih, tehničkih, društvenih i humanističkih znanosti.

Glavni organizatori skupa su Sveučilište u Zadru, Institut Ruđer Bošković te Udruga morski obrazovni centar Pula, Aquarium Pula, a održati će se od 26. do 29. rujna u Zadru.  Više detalja o temama i načinu prijave možete pronaći u priloženom pozivu.

Vaše sudjelovanje smatramo dragocjenim te Vas pozivamo da se pridružite i svojom stručnošću doprinesete razmjeni ideja i stvaranju produktivne diskusije!

Pročitaj više
Klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora
1345678910Last